Naleśniki z serem i truskawkami

    Naleśniki z serem i truskawkami

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Delikatne ciasto naleśnikowe w połączeniu z truskawkami i białym serem, dobre na każdą porę dnia! Polecam!

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 1/2 kg białego sera
    • 2 opakowania (po 16 g) cukru waniliowego
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 250 g śmietany
    • 1/2 kg truskawek pokrojonych na kawałki
    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 1/2 kg mąki tortowej
    • 500 ml mleka
    • 1-2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • Dodatkowo
    • 1/2 kg truskawek, zmiksowanych na puree
    • 3/4 szklanki oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

      Farsz

    1. Rozdrobnić biały ser w misce widelcem, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i śmietanę, wszystko dobrze wymieszać.
    2. Ciasto

    3. Wbić jajka do miski i zmiksować z mąką, mlekiem, wodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem.
    4. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić 1 łyżeczkę oleju.
    5. Wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić, przechylając patelnię aby ciasto się równomiernie rozlało po dnie. Smażyć z obydwu stron przez 1-2 minuty.
    6. Przełożyć naleśnik na talerz, nałożyć na niego farsz serowy (ok. 2-3 łyżki), na farsz nałożyć pokrojone truskawki i zawinąć. Polać zmiksowanymi truskawkami i podawać.
    7. Z reszty ciasta usmażyć więcej naleśników i również napełniać farszem i truskawkami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis