Krewetki w czerwonym sosie curry

    Krewetki w czerwonym sosie curry

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pikantne ale bardzo smaczne danie w stylu tajskim, szczególnie dla wielbicieli krewetek. Najlepsze podawane na jaśminowym ryżu.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka ryżu jaśminowego
    • 2 łyżki masła
    • 1/4 cebuli, posiekanej
    • 4-5 różyczek brokułów
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 4 plasterki młodej cukinii, przekrojone na pół
    • 1 łyżka czerwonej pasty curry
    • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 4 łyżki zielonego groszku
    • 500 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 2 łyżeczki soku z limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka nalać 1,5 szklanki wody, wsypać ryż, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut. Zestawić z ognia i trzymać pod przykryciem przez 5 minut.
    2. W międzyczasie w rondelku roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać brokuły, paprykę i cukinię, i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać z warzywami. Dodać mleko kokosowe i cukier, wymieszać i gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
    3. Dodać groszek i krewetki, doprawić sokiem z limonki i gotować przez około 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe.
    4. Ryż przemieszać widelcem, przełożyć na talerze, polać sosem z krewetkami i od razu podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis