Makaron z warzywami i kiełbasą

    Makaron z warzywami i kiełbasą

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny przepis mojej koleżanki, która zawsze upichci coś smakowitego. Tym razem danie z makaronem pełne warzyw i niezwykłego smaku dzięki dodatkowi kiełbasy wiejskiej.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 laska kiełbasy wiejskiej, pokrojonej w kostkę
    • 150 g pieczarek, drobno pokrojonych
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 pietruszka, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 kalarepa, pokrojona w drobną kostkę
    • 1/2 pora, drobno pokrojonego
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g makaronu szpinakowego wstążki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać kiełbasę i podsmażać przez 5 minut, cały czas mieszając.
    2. Dodać pieczarki, marchewkę, pietruszkę, selera, kalarepę i pora, podlać odrobiną wody i dusić przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić. Podawać z warzywami.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis