Migdałowo-miodowe ciasteczka

    Migdałowo-miodowe ciasteczka

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam migdały - same w sobie mogą być zarówno deserem jaki i zdrową przekąską! W tej wersji to rozpływająca się w ustach słodycz!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciasteczek

    • 1 szklanka migdałów
    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2/3 szklanki miodu
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 3 łyżki masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Nadzienie
    • 3 łyżki migdałów w płatkach
    • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
    • 1 łyżka masła

    • migdały w płatkach do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 stopni C. Na blaszce rozłożyć migdały i piec przez 8 minut, w międzyczasie raz mieszając. Przestudzić.
    2. W blenderze zmielić uprażone migdały. Przełożyć do miski, dodać obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, i dobrze wymieszać.
    3. W oddzielnej misce zmiksować miód z olejem i 3 łyżkami masła na gładką masę. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Dodać do suchych składników i wymieszać, aż składniki się połączą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Lekko natłuścić 2 blaszki.
    5. Z ciasta odrywać łyżką kawałki, formować kulki, układać na blaszce w odległości około 5 cm jedna od drugiej. W środku każdej kulki odcisnąć palec wskazujący, aby zrobić zagłębienie. Piec partiami przez około 15 minut, na złoty kolor. Przełożyć na metalową kratkę na 30 minut do przestudzenia.
    6. Nadzienie

    7. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.
    8. W miseczce miód wymieszać z łyżką masła na gładko. Dodać migdały i wymieszać. Do zagłębienia w ciasteczkach nakładać po 1/4 łyżeczki nadzienia i dekorować płatkami migdałów.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis