Ziemniaczano-cebulowa frittata

    Ziemniaczano-cebulowa frittata

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniale sycąca frittata, czyli omlet po włosku. Ziemniaki i cebula podsmażone na rumiano, a nastepnie zapieczone z jajkami i serem żółtym. Pycha!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 młodych ziemniaków
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 małe cebule, cienko pokrojone
    • sól i pieprz do smaku
    • 10 jajek
    • 1/2 szklanki startego sera typu cheddar
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-12 minut, aż zmiękną. Odcedzić, przestudzić. Obrać i pokroić na około 1 cm kawałki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na dużej patelni z żaroodporną rączką rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać ziemniaki i podsmażyć, aż się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W misce roztrzepać jajka i wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem. Przelać na patelnię, dodać śmietanę i wymieszać delikatnie z jajkami za pomocą końcówki noża. Trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, aż brzegi się zetną.
    4. Ostrożnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut, aż wierzch całkowicie się zetnie. Przełożyć na talerz i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis