Truskawkowy deser mleczny

    Truskawkowy deser mleczny

    1polubienie
    2godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny deser na bazie kefiru i śmietany z truskawkowym puree! Można użyć zarówno truskawek świeżych jak i mrożonych. Wyśmienity udekorowany jeżynami.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g truskawek
    • 100 g żelatyny
    • 150 g cukru pudru
    • 1 i 1/3 szklanki kefiru
    • 1/2 szklanki śmietany tortowej
    • jeżyny lub jagody do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Truskawki zmiksować i podgrzać, cały czas mieszając.
    2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, aż napęcznieje. Następnie dodać do gorącego przecieru z truskawek i dobrze wymieszać. Dodać cukier puder, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
    3. Kefir połączyć ze śmietaną, dodać do musu truskawkowego i wymieszć.
    4. Deser przełożyć do salaterek, udekorować jeżynami. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis