Tort z masą budyniową

    Tort z masą budyniową

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jak na tort, to ten przepis jest niezbyt pracochłonny, a wyjątkowo smaczny. Biszkopty naponczowane alkoholem przekładane dżemem porzeczkowym i masą budyniową. Dodatkowo chrupią uprażone migdały!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Masa budyniowa
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • Poncz
    • 120 ml białego wina
    • 50 ml jasnego rumu
    • 1 łyżeczka cukru

    • 250 g podłużnych biszkoptów
    • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
    • 100 g uprażonych płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Budyń ugotować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia.
    2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimny budyń.
    3. Składniki na poncz wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć połową biszkoptów i skropić połową ponczu. Dżem lekko podgrzać i połowę rozprowadzić na biszkoptach. Na to wyłożyć połowę masy budyniowej i posypać 1/3 płatków migdałowych. Ułożyć w taki sam sposób drugą warstwę (zostawić parę łyżek masy do dekoracji) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    4. Kiedy masa stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy i posmarować boki resztą masy budyniowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis