Tort z masą budyniową

Jak na tort, to ten przepis jest niezbyt pracochłonny, a wyjątkowo smaczny. Biszkopty naponczowane alkoholem przekładane dżemem porzeczkowym i masą budyniową. Dodatkowo chrupią uprażone migdały!

jadźka4 Małopolskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 15 

  • Masa budyniowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Poncz
  • 120 ml białego wina
  • 50 ml jasnego rumu
  • 1 łyżeczka cukru

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 100 g uprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

  1. Budyń ugotować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimny budyń.
  3. Składniki na poncz wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć połową biszkoptów i skropić połową ponczu. Dżem lekko podgrzać i połowę rozprowadzić na biszkoptach. Na to wyłożyć połowę masy budyniowej i posypać 1/3 płatków migdałowych. Ułożyć w taki sam sposób drugą warstwę (zostawić parę łyżek masy do dekoracji) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Kiedy masa stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy i posmarować boki resztą masy budyniowej.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie