Lody smażone

    Lody smażone

    7polubień
    17min.


    Zrobione przez 187 osób

    Lody waniliowe w chrupiącej powłoczce. Podawać z bitą śmietaną, miodem i wiśniami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 ml lodów waniliowych
    • 85 g pokruszonych płatków kukurydzianych
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 3 białka
    • 2 l oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Z lodów uformować łyżeczką 8 kulek wielkości 1/2 szklanki. Kłaść na blachę do pieczenia i zamrażać, by były sztywne (ok. 1 godzinę).
    2. W płytkim naczyniu wymieszać płatki kukurydziane z cynamonem. W innym naczyniu ubić białka. Obtaczać kulki z lodów w białkach, a następnie w płatkach kukurydzianych, pokrywając dokładnie lody. W razie potrzeby powtórzyć. Ponownie zamrozić, by były sztywne (ok. 3 godziny).
    3. W głębokiej frytownicy lub w dużym, ciężkim rondlu, podgrzać olej do temperatury 190°C.
    4. Za pomocą z koszyka lub łyżki durszlakowej smażyć lody po 1 lub 2 kulki na raz przez 10 do 15 sekund, aż będą złotawe. Szybko odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis