Makaron z owocami morza

    Makaron z owocami morza

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie danie z krewetkami w roli głównej we włoskim stylu. Nie wymaga długiego gotowania a jest bardzo aromatyczne i smaczne!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g makaronu muszelki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
    • 100 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 50 g mrożonych muli
    • 100 g tuńczyka z puszki, odsączonego z zalewy
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać czosnek przez minutę. Dodać pomidory i wino, i dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż pomidory się rozgotują.
    3. Dodać krewetki i mule, gotować przez 4 minuty. Na końcu dodać rozdrobnionego tuńczyka, kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis