Sałatka z krewetkami

    Sałatka z krewetkami

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sprawdzony przepis na wyśmienitą sałatkę na imprezę! Sałatka inspirowana kuchnią meksykańską: kukurydza, fasola, pomidorki, awokado, krewetki i chili. Zawsze hit!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kolby ugotowanej kukurydzy, pokrojonej w plastry
    • 1/2 puszki fasoli kidney, odsączonej z zalewy
    • 5 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
    • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
    • 1/2 awokado, pokrojonego w plastry
    • 300 g ugotowanych i obranych krewetek
    • 1 łyżka posiekanej kolendry
    • 1 papryczka chili, posiekana
    • Sos
    • 30 ml soku z limonki
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 posiekanej papryczki chili
    • sól do smaku
    • 1 łyżeczka uprażonych ziaren kminu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużej salaterce wymieszać kukurydzę z fasolą, pomidorami, cebulą i awokado. Dodać krewetki, kolendrę i papryczkę chili.
    2. Wszystkie składniki na sos wymieszać w słoiczku. Zamknąć szczelnie słoik i energicznie potrząsać, aż sos będzie jednolity.
    3. Sałatkę polać sosem, wymieszać i posypać kminem.

    rada

    Kukurydzę można dodać z puszki, ale jak pokroimy ugotowaną kolbę na plastry, będzie się ciekawie prezentować a obgryzanie kaczanu może dostarczyć sporo dodatkowej zabawy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis