Tiramisu truskawkowo-rabararowe

    Tiramisu truskawkowo-rabararowe

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekki i prosty do przygotowania deser w stylu tiramisu. Masa z rabarbaru i truskawek przekładana biszkoptami i serowym kremem. Deser w sam raz na upały!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Masa owocowa
    • 250 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
    • 1/4 szklanki (60 ml) syropu truskawkowego
    • 250 g truskawek, pokrojonych w plasterki
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru pudru
    • Krem mascarpone
    • 500 g serka mascarpone
    • 250 g półtłustego twarogu
    • 3 łyżki cukru waniliowego
    • Dodatkowo
    • 1 paczka podłużnych biszkoptów
    • 1/4 szklanki (60 ml) likieru pomarańczowego
    • Do dekoracji
    • 1/4 szklanki pistacji
    • 100 g truskawek, przekrojonych na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W rondelku wymieszać rabarbar z syropem, dodać odrobinę wody i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zrobi się miękki. Dodać truskawki i połowę cukru, wymieszać.
    2. Serek mascarpone zmiksować z twarogiem, pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
    3. W szklanym płytkim naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów, skropić likierem, wyłożyć na to 1/3 masy truskawkowo-rabarbarowej, przykryć 1/3 kremu. Ponownie ułożyć warstwę biszkoptów, skropić likierem i powtórzyć warstwy masy owocowej i kremu. Ułożyć ostatnią warstwę, a wierzch udekorować połówkami truskawek i pistacjami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis