Keks jarzynowy

    Keks jarzynowy

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny przepis na wegetariański lunch lub przekąskę na piknik. Kolorowy keks z papryką, marchewką i cukinią.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 kolorowe papryki, pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
    • 6 jajek
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3 łyżki przesianej mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kaszy mannej
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko natłuścić 2 keksówki.
    2. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soku z cytryny. Wrzucić warzywa i gotować przez 2 minuty. Odcedzić na sicie i odstawić do przestudzenia.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając żółtka po jednym na raz. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z kaszą manną i przyprawami. Stopniowo dodawać do żółtek, wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Na końcu dodać warzywa i wymieszać. Przełożyć do keksówek do 2/3 ich wysokości. Piec przez około 50 minut. Zostawić na 10 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach a następnie przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis