Czereśnie kandyzowane

    Czereśnie kandyzowane

    1polubienie
    3dni1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Sezon na czereśnie warto wykorzystać na przygotowanie przetworów owocowych na zimowe, długie wieczory. Kandyzowane czereśnie będą smakować idealnie jako dodatek do deserów i ciast.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 małych słoiczków

    • 1,5 kg czereśni, wydrylowanych
    • 1,5 kg cukru
    • 3 łyżeczki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3dni odstawienie  ›  Gotowe w: 3dni1godz.10min. 

    1. W dużym garnku, w 100 ml gorącej wody, rozpuścić 40 dag cukru. Wsypać czereśnie i podgrzewać całość ok. 25 min. - nie gotując! Odstawić w chłodne miejsce, pod przykryciem, na jeden dzień.
    2. Następnego dnia wyjąć z garnka czereśnie, do syropu wsypać 35 g cukru, znów rozpuścić, wsypać czereśnie i podgrzewać ok. 20 minut, nie gotując. Odstawić garnek na kolejny dzień.
    3. Trzeciego dnia znów czereśnie wyjąć z garnka, rozpuścić w syropie pozostały cukier, dodać sok z cytryny i czereśnie, podgrzewać całość przez 15 minut.
    4. Owoce wyjąć z syropu, ostudzić i wysuszyć. Czereśnie można suszyć w lekko nagrzanym (ok. 50 stopni C), uchylonym piekarniku. Przechowywać w zakręconym słoiczku.

    rada

    Czereśnie można przed włożeniem do słoików nabić na patyczki.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis