Biszkopt z czereśniami i galaretką

    Biszkopt z czereśniami i galaretką

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedno z najprostszych ciast na wakacyjne dni to biszkopt z czereśniami (lub malinami czy jagodami) zalanymi galaretką. Smakosze nie będą zawiedzeni :)

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 6 jaj
    • 180 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 250 g mąki pszennej, przesianej
    • 150 g mąki ziemniaczanej, przesianej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 łyżek oliwy
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżka bułki tartej
    • Dodatki
    • 200 g czereśni, wydrylowanych
    • 2 galaretki (wiśniowe lub truskawkowe)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    2. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka dalej ubijając. Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, wymieszać. Na koniec wlać oliwę i zmiksować.
    3. Prostokątną blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto.
    4. Piec ciasto przez ok. 30 minut. Ostudzić.
    5. Na wierzchu ostudzonego ciasta ułożyć czereśnie.
    6. Galaretkę rozpuścić wg. instrukcji na opakowaniu. Schłodzić ją w lodówce i gdy zacznie lekko tężeć - wylać na biszkopt. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis