Makaron w pomidorowo-serowym sosie

    Makaron w pomidorowo-serowym sosie

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten przepis dostałam od kolegi, który świetnie gotuje a kuchnia włoska to jego kulinarna pasja. Wyjątkowo pyszne danie!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu kokardki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
    • 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
    • 1/2 szklanki oliwek, pokrojonych w plasterki
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 8 małych kulek mozzarelli, przekrojonych na pół
    • listki świeżej bazylii do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać świeżego pomidora i paski suszonych pomidorów. Podlać odrobiną wody i, cały czas mieszając, smażyć przez około 15 minut, aż z pomidorów zrobi się sos.
    3. Dodać oliwki i cukier, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Do sosu dodać kulki mozzarelli, podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią i - nie mieszając - wyłożyć na makaron. Udekorować bazylią i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    czarna
    autor:
    2

    rzeczywiscie bbbbb smakowity ten sos - i calosc super! polecam jaroszom i nie tylko - 03 wrz 2012

    czarna
    autor:
    2

    - 03 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis