Frittata za szparagami

    Frittata za szparagami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne danie na śniadanie lub lunch! Włoska wersja omletu pieczona w piekarniku - jajka, żółty ser i kawałki szparagów. Rewelacja!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 jajek
    • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
    • 50 g startego sera żółtego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 300 g szparagów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłe żaroodporne naczynie.
    2. Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, łodyżki pokroić na 2 cm kawałki.
    3. W misce trzepaczką ubić jajka z mlekiem. Dodać ser, sól, pieprz i szparagi, dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
    4. Piec przez 20 minut, aż jajka się zetną. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie kroić i podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis