Pieczeń w sosie musztardowo-winnym

    Pieczeń w sosie musztardowo-winnym

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty i aromatyczny przepis na pieczeń w sosie z białego wina. Smakuje na gorąco z ziemniakami i sałatką i równie dobrze na zimno do kanapek.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
    • 1/2 szklanka (120 ml) wody
    • 2 łyżki musztardy Dijon
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g polędwicy wieprzowej
    • 2 łyżki oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
    2. W miseczce wymieszać wino z wodą i musztardą. Polędwicę natrzeć solą i pieprzem.
    3. W brytfance rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Polać sosem i wstawić do piekarnika.
    4. Piec przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso sosem. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić w plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis