Cytrynowy makaron z pieczonym kalafiorem

    Cytrynowy makaron z pieczonym kalafiorem

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proste i smaczne danie dla tych, którzy nie przepadają za gęstymi, kremowymi sosami do makaronu. Lekkie i aromatyczne!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kalafior, podzielony na różyczki
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 1/4 szklanki kaparów
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g makaronu muszelki
    • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Kalafiora wymieszać z cebulą, kaparami i 2 łyżkami oliwy. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć równomiernie na blaszce.
    2. Piec przez około 40 minut, w międzyczasie raz przemieszać.
    3. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić. Wymieszać z pozostałą oliwą, pietruszką i skórką z cytryny. Dodać upieczoną mieszankę z kalafiorem. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis