Kompot z czereśni na zimę

    Kompot z czereśni na zimę

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 11 osób

    Przetwory z czereśni, a zwłaszcza kompot, są świetnym sposobem na te wspaniałe owoce sezonowe. Zawsze się obawiam, czy kupione czereśnie będą bez robaczywego nadzienia, więc nim zacznę robić pyszny kompot z czereśni na zimę, wybieram sprawdzone źródło.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoiczków 0,33 l

    • 1 kg czereśni, wymytych, niedrylowanych
    • 600 ml wody
    • 600 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Czereśnie wsypać do słoików o pojemności 0,33 litra.
    2. Wodę doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, wymieszać aby się rozpuścił i taką zalewę wlać do słoiczków. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 25 minut.
    3. Pasteryzacja:

    4. Słoiczki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 25 minut.
    5. Wystudzić i przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis