Paella z wolnowaru

    Paella z wolnowaru

    1polubienie
    5godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczne danie pełne wyśmienitych smaków, które prawie samo się gotuje. Zamiast tilapii można użyć doradę lub dorsza. Pycha!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3/4 szklanki pokrojonej czerwonej papryki
    • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
    • 1 szklanka brązowego ryżu
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki pokruszonej papryczki chili
    • 1/4 łyżeczki szafranu
    • 300 g krewetek, oczyszczonych i odżyłowanych
    • 300 g tilapii, pokrojonej na 2 cm kawałki
    • 1 szkanka mrożonego groszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4godz.50min.  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Wolnowar lekko natłuścić, włożyć paprykę, cebulę i czosnek.
    2. W garnku wymieszać bulion z ryżem, tymiankiem, chili i szafranem, i zagotować na dużym ogniu. Przełożyć do wolnowaru, przykryć i gotować w niskiej temperaturze przez 4 godziny.
    3. Dodać krewetki, tilapię i groszek. Gotować przez kolejne 45 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis