Sałatka z dzikim ryżem

    Sałatka z dzikim ryżem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta sałatka to moje ostatnie odkrycie! Przepis znalazłam na słoiczku suszonych pomidorów. Pyszna, pełna smaków i kolorów!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g dzikiego ryżu
    • 2 łyżki orzechów piniowych
    • 1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
    • 1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
    • 1/2 szklanki marynowanych serc karczochów
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować ryż, aż będzie miękki (około 35 minut). Przelać zimną wodą i odcedzić.
    2. Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe. Odstawić do przestudzenia.
    3. W misce wymieszać ryż z pomidorami, oliwkami i karczochami.
    4. W osobnej miseczce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem na jednolity sos. Polać sałatkę, wymieszać, posypać pietruszką i orzechami.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis