Knedle z truskawkami

    Knedle z truskawkami

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis dostałam od znajomej, która twierdzi, że to najlepsze knedle na świecie. Ciasto twarogowe i soczyste truskawki. Ja się z nią zgadzam, a Ty? Koniecznie spróbuj!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g tłustego białego sera
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 szczypta soli
    • 200 g przesianej mąki pszennej
    • 20 dużych truskawek
    • cukier do posypania
    • cynamon do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Twaróg zmiksować z jajkami, skórką cytrynową i solą. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
    2. Ciasto podzielić na 20 kawałków. Każdy delikatnie rozpłaszczać w dłoniach na cienkie placuszki, na środku układać truskawkę i dokładnie zlepiać brzegi, formując knedle.
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wkładać knedle partiami do wrzątku, zamieszać drewnianą łyżką i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż knedle wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.
    4. Cukier wymieszać za cynamonem i posypać ugotowane knedle. Od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis