Botwinka z jajkiem

    Botwinka z jajkiem

    10polubień
    35min.


    Zrobione przez 17 osób

    Prosta, szybka i niesamowicie smaczna zupa z botwinki, czyli młodych buraków z liśćmi. Najlepsza podawana z jajkiem.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek botwiny
    • 1 marchewka, drobno pokrojona
    • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    • 1 łyżeczka wegety
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki śmietany 12%
    • 1 łyżka koperku
    • 2 jajka ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Buraczki obrać i drobno pokroić. Liście posiekać.
    2. Do garnka włożyć pokrojone buraki, marchewkę, cebulę, czosnek i wegetę, zalać wodą i gotować przez 15 minut.
    3. Dodać liście buraków i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać w garnuszku z kilkoma łyżkami zupy na gładko, a następnie dodać do zupy. Wymieszać.
    4. Zupę podawać z ćwiartkami jajka, posypaną koperkiem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 19 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis