Quiche ze szpinakiem i gorgonzolą

    Quiche ze szpinakiem i gorgonzolą

    7polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepyszny przepis na quiche, bardzo czosnkową i niebywale aromatyczną dzięki dodatkowi sera gorgonzola. Można użyć mrożonego szpinaku, a zamiast gorgonzoli innego sera z niebieską pleśnią. Wyśmienite!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 110 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki zimnej wody
    • Farsz
    • 3 łyżki masła
    • 1 duża wiązka świeżego szpinaku
    • 5 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 3 jajka, roztrzepane
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany 18%
    • 200 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 duży pomidor, obrany ze skórki i pokrojony na plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

      Ciasto

    1. Na stolnicy wysiekać mąkę z solą i masłem. Palcami rozetrzeć ciasto, aż będzie przypominało kruszonkę. Dodać zimną wodę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Farsz

    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę do tarty.
    4. Na patelni roztopić masło i podsmażyć szpinak, cały czas mieszając, aż zwiędnie i odparuje. Dodać czosnek i gałkę, wymieszać.
    5. W misce jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ser i przyprawy. Dodać szpinak i wymieszać.
    6. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim boki oraz dno foremki, ponakłuwać w kilku miejscach. Podpiec przez 10 minut.
    7. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora. Piec przez około 35 minut, aż wierzch się zetnie i przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis