Cannelloni z mięsem mielonym

    Cannelloni z mięsem mielonym

    6polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne włoskie danie nie tylko na wyjątkowe okazje! Rurki makaronu nadziewane sosem mięsnym, zapiekane pod warstwą żółtego sera. Mniam!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 12 rurek makaronu cannelloni
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchewka, starta na tarce
    • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    • 2 łyżeczki bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 200 g startego sera żółtego
    • 1 szklanka (235 ml) bulionu warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Makaron obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
    2. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i mięso, i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać bazylię, sól i pieprz, łyżkę koncentratu oraz śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie wymieszać z połową sera żółtego.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Do rondelka wlać bulion, dodać resztę koncentratu pomidorowego i gotować przez 10 minut, aby zgęstniał.
    5. Rurki napełniać farszem i układać w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą i pieprzem. Polać makaron sosem pomidorowym i posypać serem żółtym. Zapiekać przez około 20 minut, aż ser będzie bulgotać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis