Makaron obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i mięso, i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać bazylię, sól i pieprz, łyżkę koncentratu oraz śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie wymieszać z połową sera żółtego.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
Do rondelka wlać bulion, dodać resztę koncentratu pomidorowego i gotować przez 10 minut, aby zgęstniał.
Rurki napełniać farszem i układać w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą i pieprzem. Polać makaron sosem pomidorowym i posypać serem żółtym. Zapiekać przez około 20 minut, aż ser będzie bulgotać.
Idealnie ugotowany makaron?
Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"