Taco z mięsem mielonym

    Taco z mięsem mielonym

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych kanapek, koniecznie spróbujcie przyrządzić ten meksykański specjał. Proste, smaczne i pożywne. Dobre na lunch lub kolację!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 tortilli
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 1 łyżeczka kolendry
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki (120 ml) pikantnej salsy
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
    • 1/2 główki zielonej sałaty, poszarpanej
    • 150 g startego sera żółtego typu Cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Tortille podgrzać na suchej patelni albo w piekarniku. Trzymać w cieple.
    2. Na patelni zrumienić wołowinę. Dodać czosnek, paprykę, kolendrę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać salsę i dusić przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Na każdą tortillę nakładać parę łyżek mięsa. Dodać cebulę i pomidory. Posypać poszarpaną sałatą i serem żółtym. Złożyć na pół i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis