Pikantne krewetki z warzywami

    Pikantne krewetki z warzywami

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedno z ulubionych dań mojego męża. Doskonałe połączenie podsmażonej cebuli, selera, papryczki chili i pomidorów z krewetkami - podane na ryżu.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 szklanki (475 ml) bulionu warzywnego
    • 1 szklanka (190 g) długoziarnistego ryżu
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 papryczki chili, posiekane
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 2 zielone papryki, pokrojone w plasterki
    • 1 puszka (420 g) pomidorów w kawałkach
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • kilka kropli tabasco
    • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
    • 16 krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Ryż zagotować w bulionie na dużym ogniu pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, nie zdejmując pokrywki. Odstawić z ognia na 10 minut, pozostawiając ryż wciąż pod przykryciem.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać chili, seler i paprykę, smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając.
    3. Dodać pomidory, wymieszać. Doprawić goździkami, tabasco, pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
    4. Na oddzielnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć krewetki przez 3-4 minuty. Następnie dodać je do warzyw i wymieszać.
    5. Ryż wymieszać widelcem, wyłożyć na półmisek, a na wierzch wyłożyć krewetki w warzywach. Posypać natką pietruszki i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis