Tarta jagodowa z białym serem

    Tarta jagodowa z białym serem

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczny przepis mojej znajomej na tartę z jagodami i pysznym nadzieniem serowym. Zawsze robi furorę. Palce lizać!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 125 g masła
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 1 szczypta soli
    • Krem serowy
    • 500 g mielonego półtłustego twarogu
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 3/4 szklanki (180 ml) śmietany tortowej
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 szczypta soli

    • 300 g jagód
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Na stolnicy mąkę wysiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, wodę i sól, wysiekać. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić formę do tarty.
    3. W misce ser zmiksować z cukrem, śmietaną i jajkami. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
    4. Ciasto rozwałkować, wyłożyć boki i dno foremki. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i piec przez 45 minut. Następnie posypać wierzch jagodami, wyłączyć piekarnik, ale zostawić tartę w środku na 15 minut. Wyjąć z piekarnika do przestudzenia i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis