Placki z dyni z sosem żurawinowym

    Placki z dyni z sosem żurawinowym

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedna z wariacji na temat placków z tatrych warzyw! Tym razem dynia ze słodko-kwaśnym sosem z żurawin! Pyszne!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos żurawinowy
    • 200 g świeżej żurawiny
    • 1 pomarańcza
    • 3 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 3-4 goździki
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • Placki
    • 800 g dyni
    • 3 jajka
    • 100 g mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W rondelku rozgnieść żurawinę. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, miód, goździki i cynamon. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Przykryć i odstawić.
    2. Dynię obrać, wydrążyć pestki, a twardy miąższ zetrzeć na tarce. Odstawić.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    4. Z dyni odcisnąć sok, dodać żółtka, mąkę i szczyptę soli, dobrze wymieszać. Doprawić skórką z cytryny. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
    5. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki. Smażyć, aż się od spodu zarumienią, przewrócić na drugą stronę. Podawać polane sosem żurawinowym.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis