Meksykańskie mole z indyka

    Meksykańskie mole z indyka

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne danie, które wymaga trochę przygotowań, ale efekt jest oszałamiający. Mole to meksykański pikantny sos z dodatkiem czekolady, podawany z indykiem i najlepiej na ryżu.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1,5 kg udźca z indyka
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 4 łodygi selera naciowego
    • 4 ząbki czosnku
    • sól do smaku
    • Sos
    • 100 g migdałów
    • 100 g orzechów ziemnych
    • 1 łyżka nasion kolendry
    • 6 goździków
    • 1 łyżeczka nasion anyżu
    • 6 ziaren pieprzu
    • 1 laska cynamonu
    • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 6 ząbków czosnku, posiekanych
    • 4 papryczki chili, pokrojone w kostkę
    • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 50 g rodzynek
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki prażonego sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mięso włożyć do garnka i zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać marchewki, cebulę, seler i czosnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, aż indyk będzie miękki. Rosół doprawić solą.
    2. Na suchej patelni uprażyć migdały, orzeszki, kolendrę, goździki, anyż, ziarna pieprzu i cynamon. Odłożyć na bok.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Dodać papryczki, pomidory i rodzynki, dusić przez 5 minut. Sos przełożyć do blendera, dodać uprażone orzechy i przyprawy, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do rondla, dodać czekoladę i 2 szklanki rosołu. Zagotować, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
    4. Do sosu włożyć mięso i gotować przez około 15 minut.
    5. Indyka wyłożyć na półmisek, posypać sezamem. Podawać z sosem i ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis