Makaron z wędzonym łososiem

    Makaron z wędzonym łososiem

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty a niezwykle smaczny przepis na obiad. Makaron w kremowym sosie z wędzonym łososiem. Aromatyczne i wspaniałe na każdą okazję.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 czerwona papryka
    • 500 g makaronu kolanka lub muszelki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 3/4 szklanki (180 ml) śmietany 22%
    • 2 łyżki posiekanej bazylii
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w paseczki
    • świeża bazylia do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Paprykę opiec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 15 minut, aż skórka sczernieje. Włożyć do woreczka i przestudzić. Obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
    2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    3. W międzyczasie w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać paprykę i podsmażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    4. Dodać śmietanę i doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, gotować chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać łososia i bazylię, i gotować jeszcze przez kilka minut.
    5. Sosem polać makaron i udekorować świeżą bazylią.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis