Włoska sałatka z białą fasolą

    Włoska sałatka z białą fasolą

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszna, zdrowa i sycąca sałatka z kuchni włoskiej. Fasola, pomidory, ser, oliwki i rukola w balasmicznym vinaigrette z dodatkiem oregano. Pycha!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 puszki fasoli cannellini, odsączonej z zalewy
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 100 g suszonych pomidorów
    • 150 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
    • 100 g oliwek kalamata
    • 200 g rukoli
    • Sos
    • 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka posiekanego oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W salaterce wymieszać fasolę z cebulą, pomidorami, serem i oliwkami. Rukolę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach.
    2. Składniki na sos umieścić w szczelnie zamkniętym słoiczku. Energicznie potrząsać, aby połączyły się na jednolity sos.
    3. Na talerze z rukolą nakładać sałatkę i skropić sosem. Podawać z pieczywem czosnkowym.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis