Zaloguj się Zarejestruj się

Włoska sałatka z białą fasolą

Pyszna, zdrowa i sycąca sałatka z kuchni włoskiej. Fasola, pomidory, ser, oliwki i rukola w balasmicznym vinaigrette z dodatkiem oregano. Pycha!

jadźka4 Małopolskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 puszki fasoli cannellini, odsączonej z zalewy
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
  • 100 g oliwek kalamata
  • 200 g rukoli
  • Sos
  • 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżka posiekanego oregano

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. W salaterce wymieszać fasolę z cebulą, pomidorami, serem i oliwkami. Rukolę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach.
  2. Składniki na sos umieścić w szczelnie zamkniętym słoiczku. Energicznie potrząsać, aby połączyły się na jednolity sos.
  3. Na talerze z rukolą nakładać sałatkę i skropić sosem. Podawać z pieczywem czosnkowym.

Kostka idealna

Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie