Pieczony dorsz z migdałami

    Wyśmienity przepis na białą rybę. Mięsiste filety dorsza zapiekane z masłem i cytryną, obficie posypane migdałami.

    jadźka4

    Małopolskie, Polska
    Zrobione przez 10 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g filetów z dorsza
    • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
    • 50 g masła
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka suszonego koperku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać migdałami.
    3. W rondelku rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i koperek. Polać rybę. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 15 minut. Odkryć i piec przez kolejne 10 minut, aż ryba łatwo da się rozdzielać widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis