Rogaliki z czereśniami

    Rogaliki z czereśniami

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i całkiem proste do wykonania rogaliki. Kruchutkie ciasto nadziewane czereśniami. Wspaniała słodka przekąska.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g otrąb pszennych
    • 150 g cukru pudru
    • 250 g masła
    • 2 żółtka
    • 3-4 łyżki śmietany 18%
    • 200 g czereśni, wydrylowanych
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę, otręby i cukier puder wysiekać z masłem. Dodać żółtka i śmietanę, i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    3. Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać trójkąty. Na jednym boku każdego trójkąta układać parę czereśni i zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blaszce.
    4. Piec przez 20 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis