Pieczarkowe risotto z karczochami

    Pieczarkowe risotto z karczochami

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis na aromatyczne risotto w prawdziwie włoskim stylu. Gotowane z pieczarkami z dodatkiem wytrawnego wina, karczochów i parmezanu.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szklanki (700 ml) bulionu warzywnego
    • 2 szklanki (450 ml) wody
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 2 szklanki (400 g) ryżu arborio
    • 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
    • 1 szklanka (235 ml) wytrawnego białego wina
    • 1 puszka (340 g) marynowanych serc karczochów, pokrojonych
    • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2/3 szklanki (50 g) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W garnku zagotować bulion z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu.
    2. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, ryż i pieczarki, podsmażać przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dolać wino i gotować, mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Stopniowo dolewać bulion po 1/2 szklanki na raz, mieszając, aż kolejne dawki zostaną wchłonięte.
    3. Kiedy ryż będzie miękki, dodać pietruszkę, karczochy i parmezan, wymieszać i gotować jeszcze przez 5-6 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis