Bananowe muffiny z białą czekoladą

    Bananowe muffiny z białą czekoladą

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Fantastyczne muffiny mojej przyjaciółki. Dodatek białej czekolady niesamowicie podnosi walory smakowe tych popularnych łakoci. W sam raz na słodki podwieczorek z filiżanką kawy!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
    • 1/2 szklanki cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 8 łyżek roztopionego masła
    • 3 rozgniecione banany
    • 65 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
    • brązowy cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami.
    2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, sodą i solą, dodać cukier biały i brązowy, wymieszać.
    3. W oddzielnej misce jajka zmiksować z masłem. Dodać banany i wymieszać. Stopniowo dodawać suche składniki, mieszając, aż się połączą. Na końcu dodać czekoladę.
    4. Ciasto nakładać do foremek i posypać brązowym cukrem. Piec przez 20 minut.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis