Gulasz z jagnięciny z suszonymi owocami

    Gulasz z jagnięciny z suszonymi owocami

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pikantno-słodki gulasz z jagnięciny. Cebula podduszona z pomidorami, suszone owoce i soczyste mięso. Smakuje wyśmienicie podawany na ryżu. Równie smaczny przyrządzony z indyka.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 duże cebule, posiekane
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 ząbków czosnku, posiekanych
    • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1 udziec jagnięcy, pokrojony w paski
    • 100 g suszonych moreli, drobno pokrojonych
    • 100 g śliwek kalifornijskich, drobno pokrojonych
    • 1/2 łyżeczki kuminu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 1/2 łyżeczki chili
    • 1 szklanka bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez 10 minut. Przełożyć na talerz.
    3. Do garnka dodać resztę oliwy i obsmażyć mięso. Dodać cebulę, pomidory, owoce i przyprawy, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać bulionem i piec przez 2 godziny. W razie konieczności uzupełnić odrobiną bulionu.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis