Ciasto rabarbarowo-truskawkowe mamy

    Ciasto rabarbarowo-truskawkowe mamy

    1polubienie
    4godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To pyszne ciasto z przepisu mojej mamy przywołuje smaki dzieciństwa. Kwaskowaty rabarbar wymieszany ze słodkimi truskawkami, pachnący cynamonem. Palce lizać!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Kruche ciasto
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cukru kryształu
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 70 g zimnej margaryny, pokrojonej w kostkę
    • 110 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 szklanki zimnej wody
    • Nadzienie
    • 500 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
    • 500 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
    • 1/2 szklanki brązowego cukru
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
    • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.10min. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło i margarynę, wysiekać, aż będzie przypominało kruszonkę. Stopniowo dodawać po łyżce wody, szybko zarabiając, aż ciasto uformuje się w kulę. Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą foremkę.
    3. W misce wymieszać rabarbar z truskawkami, cukrem brązowym i białym, mąką, cynamonem i solą.
    4. Połowę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na okrąg. Wyłożyć dno i boki foremki. Na ciasto wyłożyć nadzienie, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
    5. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 165 stopni C i piec jeszcze przez 80 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis