Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

    Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne, lekkie i proste ciasto na każdą okazję. Niezbyt słodkie, a tłuszcz pochodzi jednynie ze zmielonych orzechów.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 4 jajka
    • 100 g cukru kryształu
    • 1 cytryna
    • 250 g zmielonych orzechów laskowych
    • 300 g marchewki, startej na tarce o drobnych oczkach
    • 50 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki cynamonu
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić i posypać bułką tartą tortownicę. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    2. Białka oddzielić od żółtek. W misce żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
    3. Dodać zmielone orzechy i marchewkę, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i cynamonem, dodać do masy i wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
    4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
    5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odłożyć, aby przestygło, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis