Zapiekanka z bakłażana

    Zapiekanka z bakłażana

    5polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 9 osób

    Jedno z moich ulubionych dań z cyklu - "pasuje wszystko co mam w lodówce". Warstwy bakłażana przekładane zapiekanymi warzywami w sosie pomidorowym. Można dodać kurczaka lub pieczeń z obiadu z poprzedniego dnia!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 marchewka, starta na tarce
    • 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w plasterki
    • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
    • 4-5 różyczek brokuła
    • 200 g sosu pomidorowego
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g startego sera żółtego typu Cheddar
    • 50 g sera koziego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Bakłażana oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
    2. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę, paprykę, cukinię i brokuły, i podsmażać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sos pomidorowy i przyprawy, i dusić przez kolejne 5 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Piec przez 10 minut, w międzyczasie odwracając raz.
    4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, na to 1/2 sosu pomidorowego i posypać 1/2 sera. Ponownie ułożyć warstwę bakłażana, przykryć sosem i posypać serem. Na wierzch pokruszyć kozi ser. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis