Sałatka z tuńczykiem i anchois

    Sałatka z tuńczykiem i anchois

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta i pyszna sałatka inspirowana kuchnią francuską. Uwielbiam ją, bo ma różne wariacje a każda smakuje wyśmienicie. Można dodać paprykę albo kapary, a zamiast fasolki i ziemniaków - serca karczochów i młody bób.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
    • 3 pomidory
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
    • 1 cebula
    • 1 puszka tuńczyka, odsączonego i rozdrobnionego widelcem
    • 1 mała puszka filetów anchois, posiekanych
    • 1/2 szklanki oliwek bez pestek
    • Sos vinaigrette
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W małej ilości osolonej wody ugotować fasolkę, aż będzie miękka. Odcedzić.
    2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jajka i pomidory pokroić w kostkę.
    3. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
    4. W małym słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż sos będzie jednolity.
    5. Na półmisku układać warstwami fasolkę, ziemniaki, jajka, pomidory i cebulę. Na wierzch ułożyć tuńczyka, posypać anchois i oliwkami. Całość polać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis