Lemon posset czyli krem cytrynowy

    Lemon posset czyli krem cytrynowy

    10polubień
    15min.


    Zrobione przez 85 osób

    To najprostszy deser cytrynowy jaki kiedykolwiek robiłam - wystarczą tylko trzy składniki, a on zawsze robi wrażenie na gościach.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 700 ml (3 szkl.) śmietany tortowej
    • 250 g (1,25 szkl.) cukru
    • 3 cytryny, wyciśnięte
    • 3 łyżki dodatkowej śmietany tortowej do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondelku wymieszać 3 szklanki śmietany z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Wmieszać sok z cytryny. Wlać do szklanych pucharków deserowych i przechowywać w lodówce przez około 5 godzin, aż krem zastygnie. Tuż przed podaniem polać po wierzchu jeszcze odrobiną śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis