Piekielnie dobry sernik z mascarpone i malinami

    Piekielnie dobry sernik z mascarpone i malinami

    45polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 70 osób

    To wariacja mojej koleżanki na temat sernika z mascarpone i spodem z ciasteczek "Hit". Lekkie, świeże i delikatne ciasto o boskim smaku!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Spód
    • 1 duża paczka czekoladowych ciasteczek "Hit"
    • 1/3 kostki masła, stopionego (jeszcze ciepłego)
    • Krem
    • 500 g śmietany tortowej 36%, mocno schłodzonej
    • 500 g serka mascarpone
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • Dodatkowo
    • 2 małe koszyczki malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W worku pokruszyć ciasteczka (np. uderzając je czymś ciężkim) i dodać jeszcze ciepłe stopione masło. Wyłożyć tym tortownicę i odstawić do lodówki, żeby stężało (na około 30 minut).
    2. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i zwykłym, ale nie na zbyt sztywno. (Najlepiej ubijać w mocno schłodzonej metalowej misce). Po ubiciu dodać mascarpone i ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć ten krem na schłodzony spód i posypać malinami. Wstawić do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    8

    Torcik przepyszny w jeden dzień został zjedzony cała rodzina zachwycona !!! pozdrawiam - 16 mar 2013

    AnnaKocięba
    autor:
    4

    supre ciacho polecam - 17 maj 2014

    autor:
    2

    Super przepis, dziekuje. - 25 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis