Drożdżowiec z truskawkami i jagodami

    Drożdżowiec z truskawkami i jagodami

    5polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem, które upiekła moja koleżanka Ewa. Jest piękne i w dodatku przepyszne! Idealne na lato!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Zaczyn drożdżowy
    • 50 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 3 łyżki masła, stopionego
    • 2-3 łyżki wody
    • 4 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • Kruszonka
    • 4 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła, stopionego
    • 2 łyżki cukru pudru
    • Owoce
    • garść jagód
    • dwie garście truskawek
    • garść malin
    • Lukier
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 5-6 kropel aromatu cytrynowego
    • kilka łyżek mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Drożdże włożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru i rozetrzeć tylną częścią łyżki razem. Dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 20 minut.
    2. Dodać 500 g mąki, jajko, masło, sól, wodę i cukier, i porządnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na około 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
    3. Ugnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i lekko rozwałkować.
    4. Przygotować kruszonkę: do miski wlać masło, dodać cukier puder i mieszać widelcem, dodając stopniowo mąkę.
    5. Dużą tortownicę lekko wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej ciasto i posypać owocami. Na owoce wysypać kruszonkę i odstawić ciasto jeszcze na 20 minut.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    7. Piec przez 60 minut, a następnie ciasto nieco przestudzić. W międzyczasie przygotować lukier: wsypać cukier puder do głębokiego talerza, dodać aromat cytrynowy i rozcierać łyżką dodając powoli mleko. Dodawać tyle mleka, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
    8. Przestudzone ciasto polać lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis