Risotto makaronowe z kurczakiem i warzywami

    Risotto makaronowe z kurczakiem i warzywami

    10polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Polecamy wszystkim miłośnikom makaronu i risotto!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu orzo
    • 150 g filetu z kurczaka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 marchewka, pokrojona w paseczki
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki
    • 2-4 ząbki czosnku, pokrojonego w paseczki
    • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
    • 100 g kapusty pekińskiej, drobno posiekanej
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
    2. Filet z kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w paseczki marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę podsmażyć.
    3. Po podsmażeniu do mięsa dodać pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojony w plasterki czosnek. Całość doprawić przyprawami i chwilę poddusić.
    4. Na koniec dodać ugotowany makaron, pokrojoną drobno kapustę pekińską i dokładnie wymieszać. Ciepłą potrawę wyłożyć na talerze i udekorować listkami natki pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis