Domowy rosół z krajanką

    Domowy rosół z krajanką

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pożywny, tradyzyjny domowy rosół z makaronem krajanka - postawi na nogi każdego. Dobry nie tylko na niedzielę!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
    • 0,5 kg wołowiny rosołowej
    • 4 l wody
    • 300 g marchwi
    • 200 g pietruszki
    • 150 g selera
    • 1 mały por
    • 1 mały pęczek koperku
    • 1 opakowanie makaronu krajanka
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • jasny sos sojowy do smaku
    • posiekana natka pietruszki - do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    2. Sprawioną kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek. Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
    3. Rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym, podawać z makaronem krajanka. Gotowy rosół posypać na talerzu pokrojoną natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Dobry i bez sosu sojowego - 13 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis