Sernik na zimno z twarogu na czekoladowym spodzie

    Sernik na zimno z twarogu na czekoladowym spodzie

    2polubienia
    6godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniały sernik na zimno z twarogu, z brzoskwiniami, na czekoladowym spodzie. Należę do grona wielbicieli serowych pyszności, a to nowo pozyskany przepis w mojej kolekcji! Delicje! I to bez pieczenia!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    • 300 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
    • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
    • 150 g płatków kukurydzianych
    • 7 łyżeczek żelatyny
    • 1 cytryna
    • 200 ml śmietany kremówki 36%
    • 1 kg mielonego półtłustego twarogu
    • 150 g cukru kryształu
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1 puszka (850 g) brzoskwiń

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +6godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 6godz.35min. 

    1. W blenderze zmiksować wiórki kokosowe, aż uwolni się olej. Olej przelać do miseczki, a pulpę z wiórków użyć do innych przepisów, np. ciasteczek kokosowych.
    2. W garnku, ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą, rozpuścić obydwie czekolady, dodać olej z wiórków kokosowych i wymieszać na jednolitą masę. Dodać płatki kukurydziane i wymieszać.
    3. Tortownicę natłuścić i na dno wyłożyć 2/3 masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na 30 minut. Resztę masy rozsmarować na kawałku pergaminu i odłożyć na bok.
    4. Żelatynę rozpuścić w wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Cytrynę sparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
    5. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żelatynę; wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
    6. Na czekoladowym spodzie ułożyć brzoskwinie i wylać na nie masę serową. Odłożoną wcześniej masę z czekolady rozkruszyć i posypać nią wierzch. Wstawić do lodówki na 5 godzin (najlepiej całą noc).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis