Lekkie ciasto marchewkowe

    (209)

    Ciasto marchewkowe dietetyczne? Jak najbardziej! To doskonała alternatywa dla zazwyczaj tłustszych ciast. Wilgotne i przepyszne.


    Zrobione przez 198 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 145 g (1 szklanka) mąki tortowej
    • 120 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 200 g (1 szklanka dobrze ubitego) brązowego cukru
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 3 jajka
    • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
    • 160 ml (ok. 3/4 szklanki) maślanki
    • 165 g (1,5 szklanki) drobno startej marchewki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem i posypać mąką jedną blachę o wymiarach 23x33 cm lub dwie okrągłe blachy o średnicy 23 cm.
    2. Oddzielić białka od żółtek i ubić delikatnie białka, a następnie kontynuować ubijanie, stopniowo dodając 1/2 szklanki białego cukru. Ubijać do uzyskania sztywnej piany.
    3. W dużej misce dobrze wymieszać mąkę tortową z mąką pszenną, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać olej i maślankę, i jeszcze raz dobrze wymieszać. Nadal mieszając, dodać żółtka. Dodać białka, a następnie marchew. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 25 do 35 minut. Schłodzić i udekorować swoją ulubioną polewą z chudego serka śmietankowego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (209)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis