Bułeczki petits pains

    Bułeczki petits pains

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1212 osób

    Wspaniałe i proste do przygotowania tradycyjne francuskie bułeczki. Doskonałe o każdej porze dnia i przy każdej okazji! Przed upieczeniem wierzch bułeczek można posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypać makiem lub sezamem. Zobacz nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 350 ml ciepłej wody
    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 500 g mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.50min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na około 10 minut, aż pojawi się piana.
    2. Dodać olej, sól i połowę mąki. Mieszając, stopniowo dodawać resztę mąki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać przez około 8 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
    3. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
    4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    5. Ugnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i podzielić je na 16 kawałków. Uformować kulki. Ułożyć na przygotowanej blaszce w odległości 5 cm jedna od drugiej. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoją swoją objętość.
    6. Piec przez około 18-20 minut na złoty kolor.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz jak to zrobić!

    Francuskie bułeczki petits pains
    Francuskie bułeczki petits pains

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis