Słodko-pikantne żeberka

    Słodko-pikantne żeberka

    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniały przepis na żeberka z grilla w aromatycznej marynacie z miodem, ketchupem i dużą ilością czosnku!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg żeberek wieprzowych
    • 1 łyżeczka wegety
    • Marynata
    • 1/2 szklanki (120 ml) pikantnego ketchupu
    • 1/2 szklanki (120 ml) miodu
    • 1 główka czosnku, obranego i wyciśniętego przez praskę
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Żeberka umyć, poporcjować i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać łyżeczkę wegety i gotować przez 30 minut. Odcedzić i przestudzić.
    2. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Za pomocą pędzelka rozsmarować marynatę na żeberkach ze wszystkich stron, odstawić na 30 minut.
    3. Grill rozgrzać do średniej temperatury. Natłuścić ruszt, ułożyć żeberka i piec przez 10 minut z każdej strony, w międzyczasie smarując marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis